Tudta-e Ön, hogy...

...norvég kutatók szerint az antidepresszánsok nagyban növelik a csontritkulás esélyét? Úgy vélik, a nyugtató tabletták az agy szerotonin-termelését segítik elő - ám az ún. boldogság-hormonok fejlesztésével együtt jár a sejtek leépülése a csontokban.

...minden 4. francia szed rendszeresen antidepresszánst, nyugtató és pszichotikus gyógyszert?

...a rosszul alvók körében négyszer nagyobb a depresszió kockázata, 25-40%-uknál jelentős a szorongás, gyakori az alkohol és drogok használata?

...E. Dickinson, E. Hemingway, N. Gogol, A. Strindberg, V. Woolf, Lord Byron (G. Gordon), J. W. Goethe, V. van Gogh, F. Goya, G. Donizetti, G. F. Handel, O. Klemperer, G. Mahler, R. Schuman és H. Wolf is mániás depresszió vagy cyclothymiás tüneteket mutattak?

...oxfordi kutatások szerint az Alzheimer-kór megelőzéséhez, ill. a tünetek kifejlődésének lassításához alapfeltétel, hogy a szervezetbe elegendő mennyiségű folsav, B6- és B12-vitamin kerüljön?

...egy amerikai vizsgálat szerint a magasvérnyomás-betegség gyógyszerei - különösen a vízhajtók - mérsékelik az Alzheimer-kór kockázatát?

...a Harvard Orvosi Egyetem egyik kutatása szerint az idős emberek napi kakaóivással elősegíthetik az egészséges agyműködést?

...a Tufts Medical Center egyik közvélemény-kutatása szerint az emberek 76%-a jelezte hajlandóságát egy olyan hipotetikus előrejelző tesztre, amely kimutatná, hogy idősebb korukban kialakul-e bennük Alzheimer-kór, emlő- illetve prosztatarák, vagy arthritisz?

...a szkizofrénia az egyik legsúlyosabb pszichiátriai betegség 21 millió embert érint a világon?

...a szkizofrénia hazánkban 70-80 ezer embert érint? Vannak, akik csak egy ún. szkizofrén epizódot élnek át életükben, de 82%-uk visszaeső.

...egy angol pszichiátria professzor elmélete szerint a szkizofrénia és egyéb elmezavarok azért fejlődhettek ki az emberben, mert megtanultunk beszélni?

...egy a Schizophrenia Research c. szaklapban publikált tanulmány szerint a gyerekkori macskatartás szignifikánsan gyakoribb volt azoknál, akiket később skizofréniával, vagy más súlyos mentális betegséggel diagnosztizáltak?

...a WHO adatai alapján 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2%-át világszerte a mentális zavarok okozták?

...minden nyolcadik USA-beli életében legalább egyszer fogyasztott már antidepresszánst?

...a világon a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4%-kal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált?

...a mozgásszervi panaszokkal szemben ma már a depresszió a leggyakoribb ok a betegszabadságra az Egyesült Királyságban?

...egy az American Journal of Psychiatry című folyóiratban megjelent cikk szerint a depresszióra való hajlam nagyobb valószínűséggel öröklődik leánygyermekeknél, mint fiúk esetében?

...egy svéd kutatás szerint a nők körében majdnem kétszer olyan gyakori a szülőktől örökölt depresszió, mint a férfiaknál?

...a szezonálisan depressziós betegek csaknem 80%-a nő?

...egy litván kutatás szerint a nőkben nagyobb eséllyel alakul ki depresszió szívinfarktus után, mint a férfiakban?

...Magyarországon ma a depresszió a tartós munkaképesség csökkenés harmadik leggyakoribb oka?

...a depressziós emberek 75%-a szenved valamilyen rejtélyes, gyakran jelentkező fájdalomtól?

...egy külföldi kutatás szerint az antidepresszánsokat szedőknél gyakrabban fordulnak elő erőszakos álmok és álmatlanság?

...a hazai felnőtt lakosság 15%-a (1.200.000 ember) életében legalább egyszer átesik egy depressziós epizódon?

...a Kelet-Virginia Egyetem orvosai által végzett egyik kutatás eredményei szerint a szülés utáni depresszió az apáknál is kialakulhat? Az anyák 14, az apák 10%-a szorul emiatt kezelésre.

...a magyar lakosság 13 százaléka mutat középsúlyos depressziós tüneteket, a szorongásos zavarokkal együtt mérvadó adatok szerint ez 20 százalék?

...a kezeletlen depresszió okozta kár jóval nagyobb, mint a depresszió kezelésének költsége? A legfrissebb becslések szerint ez az arány: 23:1.

...egy a Canadian Medical Association Journal-ben megjelent cikk szerint a több mint 500 ezer lakosú nagyvárosokban nagyobb a szülés utáni depresszió kialakulásának esélye, mint a vidéki településeken?

...egy nagy amerikai felmérés szerint az USA-ban dolgozó orvosok 54%-a kiégési szindrómával jellemezhető?

...a depresszió kifejezés a latin deprimo igéből származik, amelynek eredeti jelentése lenyomni?

...a szkizofrénia kifejezést a svájci Eugen Bleuler alkotta meg 1911-ben több pszichiátriai betegség összefoglaló elnevezéseként?  Skizo-frenia = hasadt elme (görög)

...hazánkban körülbelül 100.000 szkizofréniában szenvedő beteg él?

...az 1959-61-es kínai nagy éhínség következtében a skizofrénia aránya 0,84%-ról 2,15-re emelkedett az országban?

...Az Egyesült Államokban 20 millióan szenvednek depressziótól, köztük hatmillió férfi? Évente 30 ezren követnek el öngyilkosságot.

...ausztrál kutatók szerint azok a nők, akik a megelőző tíz év során legalább hat hónapon át szedtek aszpirint, kisebb valószínűséggel szenvedtek el súlyos depressziós epizódot?

...a B3-vitamin, azaz a niacin (napi 17-23 mg) mérsékli a depressziót?

...az öngyilkosságot elkövetők közel 90%-a komoly pszichiátriai betegséggel küzd: 60-65% depressziós, 10% skizofrén és ugyanennyien alkoholisták?

...a kezeletlen depressziós betegek 15%-a 10 éven belül öngyilkosságot követ el, 30 év után már 35%-uk?

...egy amerikai, ápolónők körében végzett vizsgálat szerint a napi két-három csésze kávét fogyasztók öngyilkossági „hajlandósága” csak harmada volt a nem kávézóknak?

...a World Health Report szerint közel 1,7 millió ember lett gyilkosság vagy öngyilkosság áldozata 1999-ben? 893.000 öngyilkosság, 527.000 gyilkosság és erőszakos halál, 269.000 hadi halott.

...az emberek májusban követik el a legtöbb öngyilkosságot?

...a befejezett öngyilkosságot elkövetők 16-32%-ának volt már korábbi kísérlete?

...egy amerikai vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a gyakran olvasó, rejtvényt fejtő, kártyázó, illetve hangszeren játszó idős emberek mintegy 60%-kal csökkenthetik annak kockázatát, hogy Alzheimer-kór, illetve más, időskori katasztrofális emlékezetromlást okozó betegség érje őket?

...egy amerikai vizsgálat szerint azoknál a betegeknél, akiknél enyhe vagy közepes értelmi leépülési jelenségek mutatkoznak, és bizonyos dolgok szagát nem tudják azonosítani, valószínű, hogy kezdődő Alzheimer-kórral kell számolni? Ezek a citrom, a bőr, az orgona, az eper, a füst, a szappan, a mentol, az ananász, a földgáz és a fokhagyma.

...az Alzheimer-kór előfordulása negyedakkora Indiában, mint világszerte?

...svéd kutatók szerint az elhízás növeli az Alzheimer-kór kockázatát is?

...ha szervezetünk nem jut elég bórhoz, akkor is lustul az agyunk? Ez a fontos nyomelem bőséggel található pl. az almában.

...elhalt Alzheimer-kóros betegek agyának vizsgálatai bebizonyították: az ilyen emberek agysejtjeiben kevesebb elágazás, kapcsolódási pont található?

...az avokádó fokozza az agyműködést és segít leküzdeni a memóriazavarokat?

...a Parkinson-kóros betegek mintegy 40%-ában depresszió alakul ki?

...egy 1995 ben készült felmerés szerint a szkizofrénia éves költsége 25,6 milliárd forint volt, 2001-ben 30 milliárd felett lehetett ez az összeg, de pontos adatokat nem tudunk? Erre a betegségre költjük az egészségügyi költségvetés 1,9%-át.

...egy az EU-ban végzett felmérés szerint a betegállományban eltöltött napok számának 50-60%-a a stresszre vezethető vissza?

...a Confederation of British Industry kimutatása szerint 1999-ben 6,7 millió munkanapnyi hiányzásért a stressz, illetve a stresszre visszavezethető betegségek voltak felelősek, ami 7 milliárd fontjába került a brit iparnak?

...egy brit vizsgálat szerint akik legalább ötvenszer szívtak marihuánát, azoknak körülbelül hétszer akkora az esélyük, mint a többieknek, hogy szkizofrénné válnak? Azt viszont a kutatók egyike sem merné állítani, hogy a marihuána oka a későbbi betegségnek.

...a pszichiátriai szakirodalomban megjelent átfogó vizsgálatok nem támasztják alá azt a közvélekedést, hogy az elmebetegek gyakrabban követnek el súlyos büncselekményt, mint az egészségesek?

...egy vizsgálat szerint az európaiak 10%-a, a nőknek több mint egy ötöde szenved mániákus vásárlási személyiségzavarban?

...a XVIII. századi európai gyógynövényszakértők a macskagyökeret a hisztéria kezelésére is ajánlották?

...az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak a depressziós, élet- és munkakedvüket vesztett embereknek zellert adtak?

...Abraham Lincoln, Winston Churchill, Romy Schneider, Vincent van Gogh, Platón, Michalengelo, vagy a hazaiak közül Juhász Gyula, Latinovits Zoltán, Csontváry Kosztka Tivadar depressziósok voltak?

...már a XIX. század végén is voltak olyan megfigyelések, amelyek a pszichiátriai betegek családjában sűrűbben előforduló anyagcserebetegségekről számoltak be?

... vannak viselkedéses addikciók is: a kényszeres hajtépegetés, körömrágás, bulimia, anorexia, kényszeres vásárlás, kleptománia, pirománia, de ide tartozik többek között a játékszenvedély, az internetfüggőség, az étkezési zavarok és bizonyos szexuális függőségek is?

...magyar pszichiáterek kutatása szerint a kóros játékfüggők 76%-a párhuzamosan több szerencsejátékot is űz? A legtöbben lottóznak, a kaszinózók aránya 20, a különböző hazárd kártyajátékosoké 16, a lóversenyezőké 3%.

...a depresszió gyerekeknél is előfordulhat?

...pszichológusok becslése szerint minden 15. ember olyan komoly félénkségben szenved, hogy legszívesebben még egy bevásárlást sem intézne el egyedül?